Специални състезателни функции – част І: Launch control

Всяка истинска състезателна моторна електроника би трябвало да поддържа специални състезателни функции като launch control, traction control, anti-lag, flatshift, boost control, boost by gear, gear cut, за да позволи максимална ефективност, гъвкавост и функционалност на поведението на автомобила.

В поредицата „Специални състезателни функции“ ще разгледаме най-основните и най-използваните състезателни функции, на които пистовите, а и все повече стрийт автомобили разчитат. Темата на първата част е launch control или управление на старта.

Какво представлява launch control-а?

С две думи launch control-ът спомага за ускорението на автомобила при старт от място. Управлението на старта при launch control-а се реализира по електронен начин, чрез софтуер, който контролира ускорението спрямо характеристиките на автомобила. Целта е гладко и възможно най-бързо ускорение с ограничено боксуване на задвижващите колела и без повреди на двигателя поради по-високите обороти.

-------------------------------------------------------------

Като стандартна функция launch control-ът се среща и при някои стокови автомобили. Естествено това са моделите, призвани да бъдат спортни, като М-сериите на BMW, Bugatti Veyron, Porsche 911, Panamera Turbo, Mitsubishi Evolution X MR, Nissan GT-R и др. Launch control-ът започва да се използва и все по-често с навлизането на трансмисиите с двоен съединител.

-------------------------------------------------------------

При настройването на launch control-а се определят оборотите, които двигателят да поддържа при активиране на launch control. Това позволява шофьорът да дава пълна газ, докато в същото време се поддържат подходящи за старт обороти. При турбинираните автомобили launch control-а дава още едно преимущество – налягането на турбото се повишава още преди автомобилът да е стартирал.

По принцип launch control-ът работи като умишлено създава misfire-и (не запалва горивото, когато се очаква да го запали). Софтуерът, управляващ launch control-а, заглушава сигнала за искра от блока за управление на двигателя като го променя или прекъсва, за да създаде misfire и задържи двигателя на желаните обороти за launch. В същото време софтуерът за launch control намаля и ъгъла на запалване на/с предварително зададена стойност. При автомобилите с турбо широко отвореният дросел при активиране на launch control-а, заедно с умишленото незапалване/по-късно запалване на горивото, повишават скоростта и плътността на изгорелите газове и с това развъртат турбината, генерират налягане и стартиране със значително по-голяма мощност и въртящ момент.

Всеки автомобил има различни изисквания, за да постигне сигурна, максимална и постоянна мощност по време на launch. При настройване на параметрите се препоръчва да се следи температурата на изгорелите газове, за да се поддържат в сигурен температурен диапазон (намаляването на авансите повишава температурата на изгорелите газове).

-------------------------------------------------------------

При настройването на състезателната функция launch control чрез софтуера на Vi-PEC има възможност за три режима на управление на старта, в зависимост от управляващите параметри:

 • 2D таблица – Този режим определя граничните обороти според скоростта на автомобила;
 • единична стойност – Този режим се базира на условие за превключване и не се определя от скоростта;
 • 3D таблица – Оборотите за launch се определят спрямо оборотите на двигателя и MAP или изменение на TPS.
 • За всички режими могат да се определят начинът и режимът на забавяне на запалването, каналът, който управлява launch control-а, таблица, по която да се впръсква допълнително гориво за намаляване на температурата на изгорелите газове.

  При активиран launch control чрез софтуера на Vi-PEC могат да се задават ограничения на запалването, на горивото или и на двете едновременно.

  Електрониките на Vi-PEC използват прогресиращо ограничаваща система, която прогресиращо намалява горивото и ъгъла на запалване. За да подсигури по-агресивно ограничаване при по-високо натоварване под внимание се взима положението на дросела.

  -------------------------------------------------------------

  За успеха на пистата много дори и умели състезатели разчитат на launch control, тъй като за много кратко време успяват да постигнат голямо ускорение. Ползите от използването на състезателната функция launch control могат да се обобщят в:

 • ограничаване боксуването на задвижващите колела;
 • повишаване на сцеплението;
 • повишаване на налягането (при турбинираните автомобили). • Екипът на FT Motorsports