Специални състезателни функции – част ІI: Anti-lag

Всяка истинска състезателна моторна електроника би трябвало да поддържа специални състезателни функции като launch control, traction control, anti-lag, flatshift, boost control, boost by gear, gear cut, за да позволи максимална ефективност, гъвкавост и функционалност на поведението на автомобила.

След като в първата част от поредицата „Специални състезателни функции“ се запознахме с launch control или управление на старта, е време да разгледаме друга важна състезателна функция – anti-lag.

Така нареченият „лаг“ е болна тема за повечето собственици на турбо автомобили. За рали и дрифт състезателите това е фактор, който може да коства качване на почетната стълбичка.

Забавената реакция на двигателя поради необходимостта от време за развъртане на турбината и акумулиране на ефективно налягане („лаг“) определено има голямо значение за представянето на пилота на пистата. В миналото пилотите са използвали различни трикове, за да намалят негативния ефект на турбо лага. Развитието в областта на управлението на двигатели обаче прави по-лесно решението на този проблем, тъй като справянето с него вече се реализира по електронен път.

Идеята на анти-лаг системите (познати още като ALS и Bang-Bang) е да създадат такива условия, които да поддържат турбината в оптимални обороти, за да подсигурят оптимална реакция на двигателя, налягане и въртящ момент.

Анти-лаг системите разчитат на четири принципа:

 • Доставяне на допълнително въздух до двигателя чрез байпасен клапан или чрез настройка на драсела;
 • Забавяне на запалването с цел намаляване на мощността и позволяване на разширяващите се газове да излязат през изпускателния клапан. Това води до по-голям обем от въздух, който преминава през турбината;
 • Впръскване на допълнително гориво за охлаждане на изгорелите газове;
 • Прекъсване на променлив принцип на запалването на отделните цилиндри, за да позволи навлизане на неизгоряло гориво в изпускателния колектор. Поради високата температура на газовете в изпускателния колектор (причинена от понижените аванси) това неизгоряло гориво се възпламенява. Горенето от своя страна води до разширяване на газовете в колектора и повишаване на оборотите на турбото.
 • В зависимост от настройките, който се правят на анти-лаг системата, налягането във всмукателния колектор при ненатиснат педал на газта може да е от около -0.7 бара (когато анти-лаг системата е изключена) до над 1 бар (когато анти-лаг системата е активирана).

  -------------------------------------------------------------

  Настройването на състезателната функция анти-лаг с електрониките на Vi-PEC позволява няколко режима на работа. Освен постоянно изключен и постоянно включен анти-лаг, софтуерът на Vi-PEC дава възможност за определяне на условия, според които анти-лаг функцията автоматично да се активира и деактивира. По този начин поддържането на обороти на турбото, когато това не е необходимо, се прекратява автоматично от електрониката за управление и се предотвратява излишното натоварване на турбото и изпускателната система.

  -------------------------------------------------------------

  Ползите от използване на анти-лаг системи са очевидни – представянето на автомобила се подобрява, в следствие на постоянното създаване на налягане от турбото. Въпреки това обаче недостатъците от прилагането на тези системи също не са за пренебрегване. Повишената температура и запалването на горивото в изпускателния колектор оказват сериозно натоварване на компонентите на турбината и значително намаляват живота й.




  Екипът на FT Motorsports